Girişim Sermayesi (Venture Capital) Nedir?

/ 30 Temmuz 2024 / / yorumsuz
Girişim Sermayesi (Venture Capital) Nedir?

Girişim sermayesi (Venture Capital) nedir? başarılı bir girişim için en önemli unsurlar nelerdir? Yenilikçi, inovatif projeler ve bu projeleri hayata geçirecek finansal güç, öyle değil mi? Girişim sermayesi (venture capital), işte bu noktada devreye girerek, girişimci şirketlerin finansal ihtiyaçlarına çözüm sunuyor. Peki, venture capital nedir ve bu risk sermayesi modeli nasıl işler? Tüm cevaplar bu yazıda!

Girişim Sermayesi (Venture Capital) Nedir?

Girişim sermayesi, yenilikçi iş fikirlerine sahip start-up şirketlere ve girişimcilere finansal destek sağlayan bir modeldir. Risk sermayesi olarak da bilinen bu model, İngilizce adının baş harfleri olan VC kısaltmasıyla da kullanılır. İş dünyasında yenilikçi fikirlerin hayata geçmesini ve yeni girişim modellerinin desteklenmesini amaçlar. Bu sayede daha özgün, inovatif ve ülke ekonomisine yeni katma değerler yaratacak yapılar desteklenir.

Venture Capital (Girişim Sermayesi) Ne İş Yapar?

Girişim sermayesi, temel misyon olarak yenilikçi ve özgün fikirleri hayata geçirmeyi amaçlayan şirketlerin kuruluş aşamasındaki yatırım maliyetlerini finanse eder. Venture capital ile yatırımcılar, yeni kurulan şirkete doğrudan veya dolaylı olarak ortak olabilirler. Bu durum, yeni şirkete diğer yatırımcıların da yatırım yapmasının önünü açar. Sonuç olarak sektörde yeni bir canlılık ve yatırım aracı yaratılır. Girişim şirketi ne kadar yüksek bir sermaye desteği alırsa, inovatif gücü de o kadar artar.

Venture Capital (Girişim Sermayesi) Nasıl Çalışır?

Girişim sermayesi süreci, genellikle girişim şirketinin yatırımcı arayışıyla başlar. İlk olarak girişim şirketi, ayrıntılı iş planını yatırım almayı düşündüğü girişim sermayesi şirketine sunar. Venture capital şirketleri, girişim şirketinin projesini inceleyerek yatırım yapıp Girişim Sermayesi (Venture Capital) Nedir? yapmama kararı alır. Bu şirketler, finansal desteğin yanı sıra girişimcilere mentorluk da sağlayarak üretim yapabilmeleri ve pazarda yer edinmeleri için destek verirler.

Girişim sermayesi genellikle şirketlerin kuruluş aşamasında sağlanır, ancak bazı durumlarda aktif şirketlerin yeni projelerine destek amacıyla da verilebilir. Proje aşamasında verilen bu sermaye, çekirdek sermaye olarak adlandırılır. Girişim sermayesi veren kuruluşlar, aynı zamanda yönetim kuruluna danışmanlık yaparak şirketi rekabetçi bir konuma kavuşturmak için çalışırlar.

Girişim Sermayesi Pazarı (GSP) Nedir?

Henüz halka arz edilmemiş şirketlerin finansal destek almak için başvurdukları ve Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasası altında hizmet veren pazara Girişim Sermayesi Pazarı (GSP) denir. Girişim Sermayesi Pazarı, halka arz şartlarını sağlayamayan ama büyümek için sermaye finansman desteği almak isteyen şirketlere özel bir piyasa olarak hizmet verir.

Girişim Sermayesi Pazarı, girişimci şirketlerin inovasyon yapabilmek ve büyüyebilmek için ihtiyaç duydukları finansmanı, kurumsal yatırımcılara pay senedi ihraç ederek elde etmelerine olanak tanır. Borsa İstanbul, bu işlem için girişimci şirketlerden hazırlayacakları izahnamelerin SPK tarafından onaylanmasını şart koşar.

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Nedir?
Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Nedir?

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Nedir?

Girişim sermayesi yatırım fonu, “sermaye piyasası esaslarına uygun olarak işleyen ve tüzel kişiliği bulunmayan mal varlığı” olarak tanımlanır. Bu fonlar, portföy yönetim şirketleri tarafından kurulabilir. Girişim sermayesi yatırım fonunu almak için girişimin katma değer yaratma potansiyeline sahip olması beklenir. Ayrıca, finansal desteğin sağlanmasından sonraki bir yılda limited şirketlerin anonim şirkete dönüşümünü tamamlaması gerekir.

Girişim sermayesi modelleri, enformel girişim sermayesi, kurumsal girişim sermayesi ve geleneksel girişim sermayesi olarak üçe ayrılır. Bu fonlar, yatırımcıların portföylerini genişletmelerini ve çeşitlendirmelerini sağlar. Yeni iş fikirlerinin desteklenmesi, piyasaları hareketlendirdiği gibi yüksek gelir potansiyelini de beraberinde getirir.

Melek Yatırımcı ile Girişim Sermayesi Yatırımcıları Arasındaki Farklar

Melek yatırımcılar, genellikle bir şirketin ilk yatırımcıları olup kendi sermayeleriyle yatırım yaparlar. Bu nedenle, melek yatırımcı ile girişim sermayesi yatırımcısı arasında birkaç fark bulunmaktadır:

  • Yaklaşım: Melek yatırımcılar, girişimcilere daha amatör bir ruhla ve kişisel motivasyonlarla yaklaşabilirken, girişim sermayesi yatırımcıları tamamen profesyonel bir yaklaşım ve beklentiyle hareket ederler.
  • Yatırım Miktarı: Melek yatırımcılar, girişim sermayesi yatırımcılarına kıyasla genellikle daha düşük meblağlarda yatırım yaparlar. Yatırım miktarındaki bu farklılık, geri dönüş beklentilerini ve aldıkları riskleri de değiştirir.
  • Yatırım Kaynağı: Melek yatırımcılar genellikle kendi sermayelerini kullanırken, girişim sermayesi yatırımcıları bireyler, şirketler ve hazineler gibi birkaç paydaşın yarattığı bir fondan yatırım yaparlar.
  • Yönetim: Venture capital yatırımcıları, yatırımlarını profesyonel meslek hayatlarının bir parçası olarak görüp yatırım yaptıkları şirketin işlerine daha çok müdahil olurlar. Melek yatırımcılar ise daha bireysel ilerler ve daha az sorumluluk alırlar.