Tefe Oranları Neye Göre Artar?

/ 6 Temmuz 2022 / / yorumsuz
Tefe Oranları Neye Göre Artar?

Tefe Oranları Neye Göre Artar? 

Tefe Oranları Neye Göre Artar? Türkiye ekonomisinin durumunu temsil eden ve gayrimenkul sektörünü etkileyen bir orandır. WPI, Toptan Eşya Fiyatları Endeksi anlamına gelir. Amortisman oranındaki değişiklik, enflasyondaki aylık veya yıllık değişimleri hesaplamak için kullanılır. 2005 yılından itibaren DİE Ulusal İstatistik Kurumu, Toptan Eşya Fiyatları Endeksi yerine Üretici Fiyat Endeksi’ni (ÜFE) kullanmaya başlamıştır.

TEFE Oranları Nasıl Hesaplanır?

TEFE oranı hesaplanırken ürünün satış öncesi fiyatı dikkate alınır. TEFE hesaplamaları, ekonomik çalışma ve endüstriler olmak üzere iki alana ayrılır. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hesaplanır. Toptan Eşya Fiyatları Endeksi anlamına gelen TEFE, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hesaplanmaktadır. Tefe oranları nasıl arttığı durumu için Varyasyonu, aylık veya yıllık enflasyon rakamını belirlemek için kullanılır. 2005 yılından itibaren DİE Ulusal İstatistik Enstitüsü, Toptan Eşya Fiyatları Endeksi yerine ÜFE Üretici Fiyatları Endeksini kullanmaya başlamıştır. TEFE’de, bir ürünün fiyatı satışa çıkmadan önce hesaplanır. TEFE’deki hızlı artış TÜFE’de artışa neden olur.

TEFE İLE TÜFE Arasındaki Fark Nedir?

TÜFE, malların fiyatını doğrudan tüketicilere ölçer. Öte yandan, TEFE emtia fiyatlarını ölçer. Diğer bir deyişle, TEFE fiyat artışını maliyet açısından, TÜFE ise Tefe Oranları Neye Göre Artar? talep açısından ölçer. TEFE’nin yükselmesinde tefenin nasıl arttığı durumu tüketici fiyat endeksini de etkiliyor. TEFE’deki bir artış, kısa bir süre sonra TÜFE’de bir artışa yol açar.

TÜFE, tipik bir tüketici tarafından satın alınan belirli bir ürün veya hizmet grubunun fiyatındaki ortalama değişikliği gösteren bir ölçüdür. Yıllık enflasyon değerindeki değişimi ölçmek için kullanılır. TÜFE, aslında istatistiklerde bulunan metriklerle hesaplanır. Belirli bir yıl seçilir ve bu yıl referans yılı olarak kabul edilir. Karşılaştırılan dönemlerin toplamı veya farkı, belirli bir gelir değerine sahip bireylerin satın alma gücünün tamamen düşüp düşmediğini gösterir. Hesaplamayı yapabilmek için belirli bir süreyi esas almak gerekir. Ayrıca TÜFE hesaplamalarında sıklıkla istatistiksel veriler kullanılmaktadır.

Tefe Oranları Neye Göre Artar?

Toptan Eşya Fiyatları Endeksinin kısaltması olarak bilinen TEFE’ nin nasıl arttığı durumu, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından hesaplanmaktadır. Bordrodaki değişim, aylık veya yıllık enflasyon rakamlarını belirlemek için kullanılır. 2005 yılından itibaren Ulusal İstatistik Enstitüsü olarak da bilinen DİE, toptan eşya fiyat endeksi yerine üretici fiyat endeksi olarak ÜFE’yi kullanmaya başlamıştır. Bu ÜFE’de çok önemli bir sistemdir. Enflasyon rakamları öncesi ve sonrasında TEFE-TÜFE oranları da en çok araştırılan konuların başında geliyor. TÜFE’nin yorumlanabilmesi için temel bir dönemin ve karşılaştırılmak istenen dönemin belirlenmesi gerekiyor.

TEFE ise gayrimenkul sektöründe ve Türkiye’de ekonominin temel göstergesi sayılabiliyor. Toptan Eşya Fiyat Endeksi’nin kısaltılışı olan TEFE, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından (TÜİK) hesaplanmaktadır. Değişimi aylık ya da yıllık enflasyon rakamının belirlenmesinde kullanılır. 2005 yılından itibaren Devlet İstatistik Enstitüsü DİE, Toptan Eşya Fiyat Endeksi’nin yerine Üretici Fiyat endeksi ÜFE’yi kullanmaya başlamıştır. TEFE’de ürün rafa gelmeden önceki fiyatı hesaplanmaktadır. TEFE’deki artışlar kısa bir süre sonra TÜFE’de de artışları meydana getirmektedir.