Yenidoğan Bebekler Sağlık Sigortası Kapsamında Mıdır?

/ 4 Nisan 2022 / / yorumsuz
Yenidoğan Bebekler Sağlık Sigortası Kapsamında Mıdır?

Yenidoğan Bebekler Sağlık Sigortası Kapsamında Mıdır?

Yenidoğan Bebekler Sağlık Sigortası Kapsamında Mıdır? Anne rahmine düşen her bebeğin, tedavi süreci içerisinde sağlıklı bir şekilde dünyaya gelme hakkı vardır. Yenidoğan sağlık sigortası, dünyaya bebek getirme heyecanı yaşayan anne adaylarının sağlık sigortasına gereksinim duydukları en önemli olaydır. Hamilelik dönemi içerisinde doğum açısından araştırmış oldukları doğum sağlık sigortası poliçelerinden sonra; dünyaya getirecekleri bebekleri açısından, muayeneler ve tahlilleri giderecek faydalı bir sağlık sigortası bulmaya çalışır.

Sigorta firmaları, bebeklerin dünyaya gelmesinden itibaren yaklaşık olarak 2 hafta sonrası bebeğinizi bir sağlık sigortası güvencesi altına alabilir. Bazı sigorta firmalarında bu süre her ne kadar da beklenmiyor olsa da aslında poliçelerin özel koşullarına dikkat edildiğinde uygulanmakta olan bekleme süresi mantıklı gelecektir.

Dünyaya Geldikten Hemen Sonra Bebeğin Sigortalanması

Dünyaya yeni gelen bebeklerde, konjenital yani doğuştan gelmekte olan problemlerin izlenmesi ile sağlıklı bir birey şeklinde poliçe bağlamına alınması açısından tamamlayıcı sağlık sigortası veya özel sağlık sigortası olmasına dikkat edilmeksizin, Türkiye’de sigorta firmalarının önemli bir bölümü bu sürenin beklenmesini talep etmektedir. Sigorta şirketlerinin bazıları, sağlık sigortası özel koşullarında 14 günlük bekleme süresine yer veriyor olsa da bu sürenin işlemediği bazı sigorta şirketleri de vardır. Ancak bu süreyi beklemeden dünyaya yeni gelen bebeğe, üstelik yalnız başına sağlık sigortası teminatı verebilmektedir.

Yenidoğan Sağlık Sigortası Nedir?

Anne adayının doğum teminatı şeklinde satın almış olması kaydı ile poliçesine yenidoğan teminatı eklemesi mümkündür. Anlaşma sağlanan sağlık kurumlarında, dünyaya yeni gelen bebeğin teminatının kapsamı ile limiti dahilinde bebeğin sağlık kuruluşunda kalmış olduğu süre zarfı içerisinde aşağıdaki durumlar açısından güvence oluşturulması mümkündür:

  • Doktor takibi
  • Hemşire takibi
  • Aşı
  • Laboratuvar testleri
  • Kuvöz masrafları

Diğer taraftan bakıldığında daha dünyaya yeni gelen bebeğin, sağlık kuruluşundan çıkmış olması durumunda dahi yapılmakta olan kalça ultrasonu ile fenilketonüri ile işitme testi gibi yöntemlerin yenidoğan teminat limiti dahilinde karşılanması avantajı da vardır.Yenidoğan teminatının bir limiti vardır ve bebek ile alakalı tedavi masrafları açıklanandan aşması durumunda teminat sona erer. Bebeğin sağlık masrafları açısından güvence isteyen anne babalar, yeni doğan bebek açısından özel sağlık sigortası ya da bebekler açısından tamamlayıcı sağlık sigortası avantajlarından faydalanabilir.

Özel sağlık sigortası ile doğum gerçekleştirecek anne adayları, dünyaya yeni gelen bebek teminatı ile alakalı detaylı bilgiye sahip olmaları gerekir. Özel sağlık sigortası hamilelik ile doğum ile alakalı güvence oluşturur ancak bebek açısından ayrı bir güvence oluşturulması gerekir. Sigorta firmasına göre değişiklik göstermekte olan bu uygulama, özel sağlık sigortası doğum teminatı alınmadan önce ele alınması gereken önemli bir konudur.